Over ons


Het begin toen jachthaven en motel borger nog niet bestond…

Van kippenboer tot recreatieondernemer

De oorsprong van Jachthaven Motel Börger is terug te voeren naar de tweede helft van de vorige eeuw. Veenbazen hadden net als een aantal andere Vinkeveners te maken met de afloop van het verveningsproces. Een reeks van eilandjes bleef ongebruikt achter, nadat zij als legakker voor de turfwinning gebruikt waren. Te zelfder tijd zijn er diverse Amsterdammers, die wel interesse hebben in een eilandje in de Vinkeveense plassen.

Wilgentak als grenspaal

“In die begintijd”, vertelt Jos Börger (de zoon van Henk), “werden de eilandstukken gewoon in de loop uitgepast. Na elke vijftig meter werd een wilgentak geplaatst. Dat was dan de grens. Mijn vader kreeg de kans om het pand van de oude boerderij te kopen. In de deel werden de eerste kamers ingericht en zo kwam langzaam ook de pensionfunctie. Later werden ook in de loodsen kamers ingericht. Zomers werden die verhuurd en vanaf oktober werden de inklapbare muren hiervan weggezet en konden de boten gestald worden.”

Clubhuis zeilvereniging

“We hebben ook vele jaren de zeilvereniging onderdak geboden. Ik kan me nog goed herinneren dat er een voordurende strijd was tussen de ‘sharpies’ en de ‘vrijheidjes’. De gezelligheid in de kantine kende geen tijd. Het gebeurde wel, dat het spul er om twaalf uur nog zat en mijn vader gewoon de sleutel op tafel legde met de opmerking ‘zie maar wat jullie nog gebruiken, reken het netjes af, ik ga naar bed!’.

Museum als hobby

Henk Börger is de grondlegger van Museum De Ronde Venen, dat op het terrein van de jachthaven staat. Jos legt uit: “Mijn vader had zoveel spulletjes verzameld vanuit de veenarbeid, dat hij een compleet museum kon inrichten hiermee. Dat was echt zijn grootste hobby, die hem ook zeker nog een aantal jaren op de been heeft gehouden. Ik ben ervan overtuigd, dat hij door zijn museum jaren langer heeft geleefd.”

 

Het begin van Jachthaven en Motel Borger….

1970 toen de oude boerderij werd vervangen door een nieuw  bedrijfspand met een feest zaal , eenvoudige B&B kamers met gedeelde douche/toilet voor vissers en de aankomende  toerist.

Het aanbod van toeristen was zo groot dat in 1995 Jos Börger bij de haven eigenhandig 5 grote familiekamers met privé badkamer heeft gebouwd. Door de strenger wordende brandveiligheid eisen in 2003 moest er een brandmuur tussen de botenloods en de familiekamers gebouwd worden.

Dit was zo ingrijpend dat wij besloten hebben het gebouw te slopen en een totaal nieuw pand neer te zetten met 10 luxe familiekamers.

Daar het gelegen is aan de Vinkeveense plassen zal het de varende toerist zeker opgevallen zijn dat het gebouw geschilderd is in de Scandinavische kleur geel en de botenloods in het rood.

Deze kleuren zijn ook doorgevoerd in de te huren blokhutjes op het dijkterrein gelegen achter het bedrijf. De luxe kamers vallen onder de 3 sterren classificatie en word verzorgd met uitsluitend ontbijt. In de ontbijtzaal word een oude kleine BM (zeil boot) gebruikt die wij cadeau hebben gekregen van een klant van de jachthaven voor het ontbijt buffet.

Op dit moment werken wij als één familie samen in het bedrijf.

foto1

Jos & José Borger